Meble kuchenne Lublin
Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Spędzamy w niej dużo czasu, nie tylko podczas
przyrządzania i spożywania posiłków, ale tez niejednokrotnie jest to miejsce towarzyskich pogawędek. Dobrze urządzona
kuchnia odwzajemnia się wygodą i estetyką. Odpowiednie zaplanowanie
układu sprzętu oraz lokalizacja blatów roboczych oszczędzi nam zbędnych
kilometrów. Prawidłowo zaaranżowana kuchnia, nawet dla osób niezbyt
lubiących pitrasić sprawi, że gotowanie stanie się przyjemnością. Co
zrobić, aby dobrze zaprojektować kuchnię? Wystarczy trzymać się zasad
ergonomii, oto kilka wskazówek.
Trójkąt roboczy
Zwykle
prace kuchenne zaczynamy od wyjęcia produktu z lodówki. Później
przychodzi jego mycie w zlewozmywaku oraz obróbka na blatach roboczych.
Proces kończy się przy kuchence.
Rozmieszczenie urządzeń kuchennych należy zaplanować posługując się zasadą trójkąta roboczego.
Reguła
ta mówi, że rozmieszczenie głównych urządzeń kuchennych powinno się
odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka,
zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta
muszą się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.
Podział na strefy
Podział na strefy pozwala zminimalizować czas poświęcony na codzienne czynności.
Wyróżniamy
5 podstawowych stref: strefa zapasów, przechowywania, przygotowywania
posiłków, zmywania, gotowania i pieczenia.
Ze względu na to, że wszystkie procesy kuchenne zaczynają się od wyjęcia
niezbędnych do gotowania produktów, zaraz przy drzwiach powinna stać
lodówka. szafka przeznaczona do przechowywania żywności.
Nieopodal wejścia powinna się również znaleźć szafka stanowiąca miejsce
do przechowywania zakupów. Następnie zlewozmywak.
W strefie gotowania wokół kuchenki niezbędne są blaty. Ta część
potrzebuje ich zdecydowanie najwięcej.
Blaty robocze
Blaty robocze powinny oddzielać od siebie urządzenia kuchenne.
Bezwzględnie blat powinien znajdować się pomiędzy kuchenka a
zlewozmywakiem. Miejsce do odstawienia zaplanowane z dwóch stron
kuchenki gwarantuje sprawne przyrządzanie posiłków.
Wedle zasad wygody, czasami niestety nie da się tego w praktyce
zastosować, główny blat roboczy powinien mieć co najmniej 80 cm i
znajdować się pomiędzy kuchenka a zlewozmywakiem.
Kuchnie Lublin
Ułatwiajmy sobie życie Bez wątpienia zastosowanie szuflad ułatwi dostęp do przechowywanych przedmiotów i produktów. Nie trzeba argumentować, że wyjęcie czegoś umieszczonego z tyłu szuflady jest o wiele wygodniejsze niż wystawianie i wstawianie przedmiotów z szafki. Szuflady z cichym domkiem pozwalają bez hałasu korzystać z kuchni. Doskonale zdają egzamin w otwartych kuchniach, bowiem kłapanie szuflad może rozpraszać uwagę osób korzystających z salonu. Mają tak naprawdę jeden minus. Jest nim dość wysoka cena. Obecnie system do jednej szuflady podraża kuchnię o ok. 150 zł. Podobne zastosowanie mają kosze cargo, należy jednak mieć na uwadze fakt, że kosze cargo zabierają nam część powierzchni szafki na system jezdny, tym samym jej pakowność jest mniejsza. Specjalne spowalniacze można również stosować w drzwiczkach. W górnych szafkach można zamontować specjalne mechanizmy, pozwalające na delikatne podnoszenie frontów, które można zatrzymać w wybranej, dowolnej pozycji, a następnie cicho zamknąć.
projektant wnętrz Urszula Tomaszewska
Vena Lublin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz