Meble kuchenne Lublin
Kuchnia to bez wątpienia najważniejsze pomieszczenie w domu. Spędzamy w niej wiele czasu, zarówno podczas przyrządzania posiłków jak i towarzyskich pogawędek. Dobrze urządzona kuchnia odwzajemnia się wygoda i estetyką. Odpowiednie zaplanowanie układu sprzętu oraz lokalizacja blatów roboczych oszczędzi nam zbędnych kilometrów. Prawidłowo zaaranżowana kuchnia, nawet dla osób niezbyt lubiących pitrasić sprawi, że gotowanie stanie się przyjemnością. Co zrobić, aby dobrze zaprojektować kuchnię? Wystarczy trzymać się zasad ergonomii, oto kilka wskazówek.
Trójkąt roboczy
Zwykle prace kuchenne zaczynamy od wyjęcia produktu z lodówki. Później przychodzi jego mycie w zlewozmywaku oraz obróbka na blatach roboczych. Proces kończy się przy kuchence.
Rozmieszczenie urządzeń kuchennych należy zaplanować posługując się zasadą trójkąta roboczego.
Reguła ta mówi, że rozmieszczenie głównych urządzeń kuchennych powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta
muszą się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.
Podział na strefy
Podział na strefy pozwala zminimalizować czas poświęcony na codzienne czynności.
Wyróżniamy 5 podstawowych stref: strefa zapasów, przechowywania, przygotowywania posiłków, zmywania, gotowania i pieczenia.
Ze względu na to, że wszystkie procesy kuchenne zaczynają się od wyjęcia niezbędnych do gotowania produktów, zaraz przy drzwiach powinna stać lodówka. szafka przeznaczona do przechowywania żywności.
Nieopodal wejścia powinna się również znaleźć szafka stanowiąca miejsce do przechowywania zakupów. Następnie zlewozmywak.
W strefie gotowania wokół kuchenki niezbędne są blaty. Ta część potrzebuje ich zdecydowanie najwięcej.
Blaty robocze
Blaty robocze powinny oddzielać od siebie urządzenia kuchenne. Bezwzględnie blat powinien znajdować się pomiędzy kuchenka a zlewozmywakiem. Miejsce do odstawienia zaplanowane z dwóch stron kuchenki gwarantuje sprawne przyrządzanie posiłków.
Wedle zasad wygody, czasami niestety nie da się tego w praktyce zastosować, główny blat roboczy powinien mieć co najmniej 80 cm i znajdować się pomiędzy kuchenka a zlewozmywakiem.
Kuchnie Lublin
projektant wnętrz Urszula Tomaszewska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz