Meble kuchenne Lublin
Kuchnia
to bez wątpienia najważniejsze pomieszczenie w domu. Spędzamy w niej
wiele czasu, zarówno podczas przyrządzania posiłków jak i towarzyskich
pogawędek. Dobrze urządzona kuchnia odwzajemnia się wygoda i estetyką.
Odpowiednie zaplanowanie układu sprzętu oraz lokalizacja blatów
roboczych oszczędzi nam zbędnych kilometrów. Prawidłowo zaaranżowana
kuchnia, nawet dla osób niezbyt lubiących pitrasić sprawi, że gotowanie
stanie się przyjemnością.
Co zrobić, aby dobrze zaprojektować kuchnię?
Wystarczy trzymać się zasad ergonomii, oto kilka wskazówek.
Trójkąt roboczy
Zwykle prace kuchenne zaczynamy od wyjęcia produktu z lodówki.
Później przychodzi jego mycie w zlewozmywaku oraz obróbka na blatach
roboczych. Proces kończy się przy kuchence.
Rozmieszczenie urządzeń kuchennych należy zaplanować posługując się zasadą trójkąta roboczego.
Reguła ta mówi, że rozmieszczenie głównych urządzeń kuchennych
powinno się odbyć na planie trójkąta. Wierzchołkami tego trójkąta są
lodówka, zlewozmywak i kuchenka.
Pomiędzy wierzchołkami trójkąta muszą się znajdować blaty robocze. Łączna długość ramion tego trójkąta nie może przekraczać 7 m.
Podział na strefy
Podział na strefy pozwala zminimalizować czas poświęcony na codzienne czynności.
Wyróżniamy 5 podstawowych stref: strefa zapasów, przechowywania, przygotowywania posiłków, zmywania, gotowania i pieczenia.Ze względu na to, że wszystkie procesy kuchenne zaczynają się od wyjęcia niezbędnych do gotowania produktów, zaraz przy drzwiach powinna stać lodówka. szafka przeznaczona do przechowywania żywności.
Nieopodal wejścia powinna się również znaleźć szafka stanowiąca miejsce do przechowywania zakupów. Następnie zlewozmywak.
W strefie gotowania wokół kuchenki niezbędne są blaty. Ta część potrzebuje ich zdecydowanie najwięcej.
Blaty robocze
Blaty robocze powinny oddzielać od siebie urządzenia kuchenne. Bezwzględnie blat powinien znajdować się pomiędzy kuchenka a zlewozmywakiem. Miejsce do odstawienia zaplanowane z dwóch stron kuchenki gwarantuje sprawne przyrządzanie posiłków.
Wedle zasad wygody, czasami niestety nie da się tego w praktyce zastosować, główny blat roboczy powinien mieć co najmniej 80 cm i znajdować się pomiędzy kuchenka a zlewozmywakiem.
Ułatwiajmy sobie życie
Bez wątpienia zastosowanie szuflad ułatwi dostęp do przechowywanych przedmiotów i produktów. Nie trzeba argumentować, że wyjęcie czegoś umieszczonego z tyłu szuflady jest o wiele wygodniejsze niż wystawianie i wstawianie przedmiotów z szafki.
Szuflady z cichym domkiem pozwalają bez hałasu korzystać z kuchni. Doskonale zdają egzamin w otwartych kuchniach, bowiem kłapanie szuflad może rozpraszać uwagę osób korzystających z salonu. Mają tak naprawdę jeden minus. Jest nim dość wysoka cena. Obecnie system do jednej szuflady podraża kuchnię o ok. 150 zł.
Podobne zastosowanie mają kosze cargo, należy jednak mieć na uwadze fakt, że kosze cargo zabierają nam część powierzchni szafki na system jezdny, tym samym jej pakowność jest mniejsza.
Specjalne spowalniacze można również stosować w drzwiczkach.
W górnych szafkach można zamontować specjalne mechanizmy, pozwalające na delikatne podnoszenie frontów, które można zatrzymać w wybranej, dowolnej pozycji, a następnie cicho zamknąć.
projektant wnętrz Urszula Tomaszewska
Aranżacje wnętrz Lublin
Projekty wnętrz Lublin
Meble kuchenne Lublin
Projektant wnętrz Lublin
Projektowanie wnętrz
Meble kuchenne Vena
Kuchnie Lublin
Vena w Domixie
Meble kuchenne Vena
Kuchnie Vena
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz